AAA

SVET | 26.01.2020 12:05 > 26.01 12:05

Netanjahu se nada istorijskom poduhvatu tokom posete Beloj kući


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se nada istorijskom poduhvatu tokom predstojeće posete Beloj kući, a pred očekivano predstavljanje mirovnog plana za Bliski istok predsednika SAD Donada Trampa.

Obraćajući se ministrima na sednici svoje vlade pre polaska u Vašington Netanjahu je opisao trenutno okruženje koje odlikuju bliske veze sa Trampom kao mogućnost za Izrael koja se jednom pruža u životu i koja se ne sme propustiti.

"Mi smo usred vrlo dramatičnih političkih dogadjaja ali vrhunac tek sledi. Tri godine sam diskutovao sa predsednikom Trampom i njegovim timom o našim bezbednosnim i nacionalnim potrebama desetine diskusija i stotine sati. U svim tim razgovorima naišao sam na razumevanje u Beloj kući za osnovne potrebe države Izrael", rekao je Netanjahu.

On je dodao da ide u Vašington  s velikim osećajem odgovornosti i svrhe i da se nada istorijskom poduhvatu.

Predstavljanje plana je više puta odlagano i čini se da ima malo šansi da uspe.

Palestinci  optužuju Trampa  da je nefer pristrasan prema Izraelu i unapred su odbacili taj plan.

Medjutim, plan bi mogao da da podsticaj Netanjahuu koji vodi treću izbornu kampanju za manje od godinu dana i on bi mogao ostati premijer u vreme kada se bori protiv optužbi za korupciju.

Izraelski lider je pokušao da skrene pažnju od svojih  pravnih problema i usredsredi se na svoje bliske veze sa Trampom.

Netanjahuov politički protivni Beni Ganc je fokusirao svoju kampanju na optužbe protiv Netanjahua i očekivano sudjenje.

Ganc je u subotu najavio da on takodje ide u Vašington na privatni sastanak sa Trampom.

On je odbio da se zajedno pojavi sa Netanjahuom u Beloj kući jer se pribojava da će premijer iskoristiti  priliku da ga nadmaši.

Ganc će se brzo vratiti u Izrael kako bi nastavio ostvarenje svojih planova u parlamentu da blokira Netanjahuov zahtev da dobije imunitet od sudskog gonjenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.