AAA

SVET | 16.03.2020 15:35 > 16.03 15:35

EU: Ne postoji zabrana, već režim dozvola za prodaju medicinske opreme Balkanu


U Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, vech "režim dozvola" za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se "mogu uputiti zahtevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama".

To je danas izjavio portparol Evropske komisije Erik Mamer koji je želeo da pojasni da u ravni Unije nema zabrane, ali jeste uveden "režim davanja dozvola" za izvoz odredjenih medicinskih sredstava državama izvan Unije zbog epidemije korona virusa.
Portparol Mamer je to rekao na pitanje novinara na brifingu u Briselu, kako objasniti da Evropska unija zabranjuje izvoz zaštitne medicinske opreme u balkanske zemlje a u Uniji rade bolničari i lekari iz tih zemalja, a isti je slučaj i sa Švajcarskom koja je u unutrašnjem jedinstvenom tržištu EU.

Portparol EK je želeo da naglasi da Komisija u Briselu ne govori o zabrani izvoza medicinske opreme izvan EU, već o "režimu dozvola koji je stavljen na snagu", što takodje znači da je članicama Unije stavljeno do znanja da "imaju mogućnost da zabrane izvoz zaštitnih medicinskih sredstava".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.