AAA

SVET | 25.03.2020 19:15 > 25.03 19:35

Samit EU sutra potvrdjuje odluku ministara o pregovorima sa S.Makedonijom i Albanijom

Šefovi diplomatija država EU su i zvanično, "pisanim postupkom", usvojili "političku odluku" da se, zasad bez datuma, a s dodatnim uslovima, otvore pregovori o prijemu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što sutra na video-zasedanju treba da potvrde šefovi država ili vlada zemalja Unije.

Ministri inostranih poslova EU u danas objavljenim zaključcima s jučerašnjeg video-sastanka naglašavaju da su u pristupnom procesu za Zapadni Balkan temelj "strogi uslovi i načelo sopstvenih zasluga", kao i "dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja".

Šefovi diplomatija EU su zaključili da posebno vlasti u Tirani moraju dodatno pokazati opipljive rezultate u jačanju vladavine zakona, nezavisnosti pravosudja, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i u slučajevima kad se radi o visokim zvaničnicima, a rezultate moraju pokazati i u poboljšavanju izbornih uslova.

Vlasti u Tirani moraju i da se "uhvate u koštac s neutemeljenim zahtevima za azil" albanskih državljana koji dolaze u zemlje EU i obezbede im repatrijaciju, kao i da zakon o sredstvima javnog informisanja usaglase s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Savet ministara EU u zaključcima "ponovo ukazuje na važnost opipljivih rezultata i sprovodjenje bilateralnih sporazuma u dobroj veri", uključujući sporazume Severne Makedonije o normalizaciji odnosa s Grčkom i Bugarskom, što je, kako se podvlači, "sastavni deo procesa proširivanja" članstva EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.