AAA

SVET | 30.03.2020 17:05 > 30.03 17:05

Madjarski parlament izglasao zakon koji dozvoljava vladi da vlada ukazima

Madjarski parlament usvoji je danas sporni zakon koji dozvoljava vladi premijera Viktora Orbana da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja uvedenog radi borbe protiv epidemije novog korona virusa.

Predlog zakona, koji je osudila madjarska opozicija, usvojen je sa 137 glasa, dok je 53 poslanika bilo protiv.
Prema tom tekstu takodje se uvodi do pet godina zatvora za širenje "lažnih vesti" o virusu ili merama vlade.

Zakon predvidja da vlada upravlja zemljom uredbama i da može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom. Vanredno stanje u Madjarskoj uvedeno je 11. marta.

Pod takvim uslovima, vlada bi mogla ukazima da ukine primenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mere, kako bi garantovala bezbednost gradjana i bezbednu ekonomiju.

Te mere je opozicija ocenila kao nesrazmerne u borbi protiv korona virusa.

Orbanovi kritičari u Madjarskoj ali i u inostranstvu tekst zakona smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju virusa kao izgovor.

Novi zakon predvidja i pooštrene kazne za kršenje karantina, kao i pojačane kazne za širenje dezinformacija.

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlašćenja bilo na štetu parlamenta.

Madjarska, koja je strancima zatvorila granice i uvela karantin svojom stanovništvu, u nedelju je imala 408 zaraženih od korona virusa, od kojoj je 13 preminulo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.