AAA

SVET | 03.04.2020 18:25 > 03.04 18:25

Gutereš: Najgore tek predstoji ako zemlje u konfliktu ne uvedu primirje

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je danas da "najgore tek predstoji" za zemlje u konfliktu i ponovio svoj apel za prekid vatre svuda u svetu da bi se i time pomoglo sprečavanja širenja korona virusa.

"Postoji šansa za mir, ali smo daleko od toga. Potreba za tim je hitna. Oluja zvana covid-19 stiže sada svuda gde su sukobi", rekao je Gutereš predstavljajući izveštaj o odzivu na njegov apel za prekid vatre svuda u svetu koji je uputio 23. marta.

Generalni sekretar UN je upozorio da je "virus pokazao kako brzo prelazi granice, uništava zemlje i menja živote. Najgore tek dolazi", procenio je on.

Po njegovim rečima, spremnost za prekid vatre izrazili su sukobljeni u Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Mjanmaru, Filipinima, Južnom Sudanu, Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

"Medjutim, postoji ogroman jaz izmedju izjava o miru, i stanja na terenu i u životima ljudi", rekao je Gutereš i izrazio žaljenje što su neki sukobi pojačani.

Gutereš je pozdravio to što je njegov apel podržalo 70 država, nevladinih organizacija, predstavnika civilnog društva i verskih lidera, uključujući papu Franju, a podržana je i jednom peticijom koju je potpisalo više od milion ljudi, medjutim rekao je da smatra da je i dalje potreban "veliki diplomatski napor" za mir u svetu tokom pandemije.

Iako je rekao da " svi moramo podići svoj glas za mir", Gutereš nije ni pomenuo Savet bezbednosti UN, zapetljan podelom između Sjedinjenih Država i Kine, kažu diplomate.

Od početka svetske krize s pandemijom, Savet bezbednosti nije održao nijedan sastanak o tome, niti je dao neku zajedničku izjavu ili doneo rezoluciju.

Ćutanje tela Ujedinjenih nacija prva je u četvrtak prekinula Generalna skupština UN rezolucijom koja poziva na "međunarodnu saradnju" i "multilateralizam" za prevazilaženje pandemije na jedinstven način, a ne kako svaka država odluči sama za sebe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.