AAA

SVET | 12.05.2020 21:00 > 12.05 21:00

Madjarski premijer pozvan na raspravu u Evropskom parlamentu

Madjarski premijer Viktor Orban dobio je danas poziv da dodje u Evropski parlament na raspravu o vanrednom stanju koje je uveo u Madjarskoj zbog epidemije korona virusa i uticaja tih mera na osnovna prava i slobode.

Evropski savet i Evropska komisija u četvrtak treba da predstave deklaraciju o tom pitanju posle čega će biti održana debata na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta (EP), naveo je predsednik EP David Sasoli u pismu upućenom Orbanu.
Madjarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv Evropske unije.

Sasoli je rekao da je po pravilima Evropskog parlamenta za rasprave te vrste potrebno učešće predsednika države ili vlade zemlje o kojoj se drži debata.

Predsednik EP je dodao da uprkos pandemiji, učešće ne može da bude na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsednika raznih poslaničkih grupa.

Orban je početkom aprila naveo da je za EU koju je nazvao "staklenim zvonom Brisela" bolje da se bavi borbom protiv korona virusa nego da se bavi Madjarskom, posle kritika upućenih na njegova ovlašćenja tokom vanrednog stanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.