AAA

SVET | 13.05.2020 14:10 > 13.05 14:10

Viktor Orban odbio poziv Evropskog parlamenta

Madjarski premijer Viktor Orban odbio je poziv predsednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvodjenju vanrednog stanja u Madjarskoj zbog pandemije korona virusa i posledicama te odluke po osnovna prava i slobode, javila je agencija MTI.

"U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu", naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP Davidu Sasoliju.
Pitanje uvodjenja vanrednog stanja u Madjarskoj i posledice po pravnu državu biće razmatrano sutra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta

Prema pravilima, na ovakvim raspravama učestvuju "šefovi država ili vlada", naveo je Sasoli u pismu madjarskom premijeru, zahtevajući od Orbana da mu odgovori na poziv.

Budimpešta je, naime, planirala da je predstavlja ministarka pravde Judit Varga.

Madjarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima tokom vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i upozorenje 16 država članica EU.

Portparol madjarske vlade Žoltan Kovač je ocenio da ta rasprava u EP predstavlja "novi lov na veštice". "Levičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vek", napisao je Kovač na Tviteru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.