AAA

SVET | 21.05.2020 21:20 > 21.05 21:28

SAD se povlače iz medjunarodnog sporazuma 'Otvorena neba' za izvidjanje (VIDEO)

SAD su danas obavestile druge vlade partnere da se povlače iz međunarodnog sporazuma više od 30 država pod nazivom "Otvorena neba" (Open Skies Teraty), koji dopušta izvidjačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije zemalja-potpisnica što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

SAD su saopštile da hoće da se povuku iz tog sporazuma jer ga krši Rusija, kao i zato što se snimci koji se prave tokom tih letova mogu brže i jeftinije dobiti od američkih ili komercijalnih satelita.

Očekuje se da će odluka Vašingtona dodatno zaoštriti odnose s Moskvom i izazvati nezadovoljstvo evropskih saveznika koji imaju koristi od snimaka koje SAD dele na osnovu tog sporazuma.

Američki predsednik Dvajt Ajzenhauer je u julu 1955. godine prvi predložio da SAD i tadašnji Sovjetski Savez uzajamno dozvole izvidjačke letove iznad svojih teritorija. Moskva je najpre odbacila tu ideju, koju je predsednik Džordž Buš stariji oživio u maju 1989. godine, sporazum je stupio na snagu 2002. godine i do sada su ga potpisale 34 zemlje ali ga nije ratifikovala jedna Kirgizija.

Više od 1.500 letova izvedeno je na osnovu tog sporazuma, čiji je cilj veća transparentnost vojnih aktivnosti i pomoć nadzoru sprovodjenja sporazuma o kontroli naoružanja i drugih.

Iako je svaka potpisnica pristala na posmatračke letove iznad cele svoje teritorije, Rusija ne dozvoljavaa nadletanje nekih područja.

Opozicione Demokrate u Kongresu SAD su prošlog meseca u pismu optužile Trampa da "navaljuje" s povlačenjem iz tog sporazuma dok se svet bori s pandemijom, i da će podriti savezništvo SAD s evropskim zemljama koje se oslanjaju na taj sporazum da bi pratile ruske vojne aktivnosti.

Ovog meseca je 16 bivših visokih zvaničnika evropskih vojski i odbrane potpisalo izjavu kojom podržavaju taj sporazum, rekavši da će povlačenje iz SAD-a biti udarac globalnoj bezbednosti i dodatno potkopati međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Ti zvaničnici su tražili od Sjedinjenih Država da preispitaju svoj stav. Ali ako SAD napuste sporazum, pozvali su evropske države da ga se i dalje pridržavaju.

Postoji i zabrinutost da bi Rusija mogla da se povuče iz tog sporazuma. Ako SAD i Rusija napuste sporazum, njihova teritorija se ne bi mogla preletati radi snimanja. A ako Moskva ostane u sporazumu, mogla bi da nadzire bat američke vojne objekte u Evropi.

Trampova odluka da izađe iz Sporazuma "Otvorena neba" postavlja pitanja o njegovoj opredeljenosti prema takozvanom Sporazumu Novi START, s Rusijom, o nuklearnom razoružanju, koji ističe početkom sledeće godine.

Novi START, jedini je preostali ugovor koji ograničava američki i ruski nuklearni arsenal. Rusija je ponudila produženje sporazuma, ali Tramp bi da ga prroširi i na Kinu.

Prošle godine Trampova administracija se povukla iz sporazuma o nuklearnom oružju iz 1987. s Rusijom, kojim su bili zabranjeni proizvodnja, testiranje i postavljanje krstarećih i balističkih raketa na kopnu sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

SAD će se iz sporazuma "Otvoena neba" formalno povući za šest meseci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.