AAA

SVET | 24.05.2020 10:40 > 24.05 10:40

Severna Koreja hoće da pojača mere nuklearnog odvraćanja

U Severnoj Koreji se razgovaralo o novim merama za jačanje mera "nuklearnog odvraćanja" na sastanku kojim je predsedavao vodja Kim Džong Un, javila je danas zvanična novinska agencija KCNA.

"Na sastanku su predstavljenje nove mere namenjene jačanju vojnog nuklearnog odvraćanja zemlje", navela je severnokorejska agencija.
O tim "presudnim merama" odlučeno je na sastanku Centralne vojne komisije kojom je predsedavao Kim Džong Un, dodala je agencija ne navodeći kada je sastanak održan ni detalje o merama.

Kako je navedeno na sastanku se razgovaralo o stavljanju strateških oružanih snaga u stanje pripravnosti u okviru "povećanja i razvoja oružanih snaga zemlje".

Donete su mere o znatnom jačanju i razvoju vatrene snage artiljerije Korejske narodne armije, prema agenciji KCNA.

Ako je sastanak održan poslednjih nekoliko dana to bi bilo Kimovo prvo javno pojavljivanje u gotovo tri nedelje, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Brojne glasine o Kimovim zdravstvenom stanju kružile su u inostranstvu kada se nije pojavio na važnoj proslavi 15. aprila, najvažnijem političkom datumu u zemlji kada se obeležava rodjenje osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vodje.

Kim se ponovo pojavio u javnosti početkom maja, izgledao je dobrog zdravlja na slikama objavljenim u severnokorejskim medijima.

Objava o vojnim nuklearnim merama severnokorejskih vlasti dolazi neposredno posle pisanja Vašington posta da administracija predsednika SAD Donalda Trampa govori o mogućem sprovodjenju prve američke nuklearne probe od 1992. godine da bi uputila upozorenje Rusiji i Kini.

Prema američkom listu koji je o ovom pisao u petak pozivajući se na jednog visokog i dva bivša člana vlade, o tome se razgovaralo na sastanku 15. maja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.