AAA

SVET | 29.05.2020 20:50 > 29.05 20:50

Džonson i Tramp razgovarali o sastanku G-7


Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su danas telefonom o mogućnosti sastanka uživo gupe G-7 u SAD, čije je održavanje pandemija korona virusa dovela u pitanje.

Tramp je prošle nedelje izneo mogućnost da samit sa čelnicima glavnih svetskih ekonomijabude održan od 10. do 12. juna u Kemp Dejvidu umesto najavljivane video konferencije.

Džonsonov kabinet je saopštio danas da su dvojica lidera takodje razgovarala o važnosti medjunarodne saradnje na razvoju vakcine protiv korona virusa.

Britanski premijer je pozvao Trampa da učestvuje na Svetskom samitu o vakcinama koji se održava 4. juna i čiji je domaćin Velika Britanija.

Dvojica lidera su ocenili i da bi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong mogao da ugrozi autonomiju te teritorije.

"Lideri su rekli da je kineski plan nametanja zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu u suprotnosti sa obavezama Kine po kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i da će ugroziti autonomiju Hong Konga i okvir 'jedna zemlja dva sistema", navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera.

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj bezbednosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.