AAA

SVET | 01.06.2020 21:35 > 01.06 21:35

Tramp kritikovao guvernere, traži da budu mnogo oštriji prema nasilnim demonstrantima


Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je danas guvernere mnogih saveznih država kao slabe i zatražio od njih da oštrije reaguju na pljačkanje i uništavanje imovine tokom protesta u brojnim američkim gradovima.

"Većina vas je slaba. Morate da budete mnogo čvršći. Morate da hapsite ljude, da im udjete u trag, da ih smestite u zatvor na 10 godina i više nikad nećete videti ovakve scene. Mi to radimo u Vašingtonu. Uradićemo nešto što ljudi do sada nisu videli", rekao je Tramp na video konferenciji sa guvernerima i bezbednosnim zvaničnicima.

Tramp je pozvao guvernere da traže pomoć pripadnika Nacionalne garde, koji su sinoć doprineli smirivanju situacije u Mineapolisu, gde su 26. maja počeli protesti zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja.

Predsednik SAD je zatražio da takve oštre akcije budu primenjene i u drugim gradovima gde ima nasilja, kao što su Njujork, Filadelfija i Los Andjeles.

On je guvernerima rekao i da su "napravili budale od sebe" jer nisu pozvali više pripadnika Nacionalne garde i pokazali snagu na ulicama.

Džordž Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Prvobitno mirni protesti koji su ubrzo postali nasilni proširili su se prethodnih dana iz Mineapolisa na desetine američkih gradova. Policijski čas je uveden u više desetina gradova, ali demonstranti su ga u velikoj meri ignorisali i sukobljavali se s policijom.

Agenti Tajne službe SAD sklonili su Trampa u podzemni bunker sinoć, kada su se stotine demonstranata okupile ispred Bele kuće.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.