AAA

SVET | 03.06.2020 12:25 > 03.06 12:25

Izveštaj GRECO: Srbija nije primenila sedam od 17 antikorupcijskih preporuka, a deset delimično

Srbija do kraja 2019. godine nije primenila sedam od 17 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO), dok je 10 preporuka delimično primenila, pokazuje najnoviji izveštaj tog antikorupcijskog tela Saveta Evrope.

U danas objavljenom izveštaju GRECO za 2019. godinu, procenjene su mere koje su članice Grupe preduzele na sprečavanju korupcije poslanika, sudija, tužilaca, nosilaca funkcija u izvršnoj vlasti i pripadnika bezbednosnih agencija.
Izveštaj pokazuje da je Srbija jedna od tri članice Grupe, uz Češku i BiH, koje nisu u potpunosti primenile nijednu preporuku za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

Austrija i Turska su zemlje s najvećim procentom neprimenjenih preporuka za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca (70 odsto), a slede Madjarska (56 odsto), Češka (56 odsto), Srbija i Poljska (po 41 odsto).

Kad je reč o preporukama za sprečavanje korupcije poslanika, Srbija je medju zemljama s najvećim procentom neprimenjenih (60 odsto), iza Madjarske (86 odsto), Poljske (83 odsto), Austrije (75 odsto) i Hrvatske (67 odsto).

Srbija je i medju 11 država koje nisu u potpunosti primenile nijednu preporuku za sprečavanje korupcije sudija.

GRECO je u izveštaju pozvala vlade i nosioce javnih funkcija da drugima služe kao primer, poštujući antikorupcijske mere i standarde transparentnosti.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić rekla je da "korupcija podriva poverenje gradjana u demokratiju i demokratske institucije".

"Primena efikasnih antikorupcijskih mera i promovisanje integriteta i transparentnosti treba da bude prioritet za vlasti u svakom trenutku. Države su načinile napredak, ali treba da pojačaju napore kako bi u potpunosti primenile preporuke GRECO", navela je Pejčinović Burić.

Predsednik GRECO Marin Mrčela izrazio je zabrinutost zbog navoda o raširenoj korupciji u mnogim zemljama medju osobama na vlasti prethodnih godina.

"Nijedna osoba, država ili institucija nije imuna na korupciju. Političari, nezavisno od političke pripadnosti, treba da budu primer i od njih se očekuje da budu uzorni. Političari treba da služe, a ne da vladaju ljudima", rekao je Mrčela.

GRECO je telo Saveta Evrope čiji je cilj da poboljša kapacitet članica za borbu protiv korupcije, nadgledanjem njihove uskladjenosti s antikorupcijskim standardima. GRECO čini 47 članica Saveta Evrope, Belorusija, Kazahstan i SAD.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.