AAA

SVET | 03.06.2020 21:15 > 03.06 21:17

Vojnici se povlače iz Vašingtona u svoje baze (VIDEO)


Jedinice aktivne vojske koje su dovedene da pomognu tokom gradjanskih protesta počinju da se vraćaju u svoju matičnu bazu, nakon dvodnevnih mirnijih demonstracija u Vašingtonu, izjavili su danas visoki zvaničnici odbrane za AP.

Zvaničnici su rekli da će se prvo vratiti oko 200 vojnika sa snagama neposrednog reagovanja 82. vazdušno desantne divizije.

Ostatak aktivne vojske, koji se nalazi u vojnim bazama van grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takodje će biti povučen narednih dana, ako to uslovi dozvole, rekli su zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni  jer nisu ovlašćeni da daju izjave.

Vojska je bila na raspolaganju ali nije aktivirana u suzbijanju protesta.

Povlačenje vojske dolazi posle današnje izjave američkog ministra odbrane Marka Espera da trenutni uslovi ne zahtevaju upotrebu vojnih snaga za sprovodjenje zakona za suzbijanje protesta.

Predsednik Donald Tramp je govorio o mogućnosti da angažuje vojsku da bi ugušio nasilne proteste u nekim američkim gradovima.

Oko 1.300 vojnika iz aktivnih vojnih jedinica rasporedjeno je početkom ove nedelje oko Kapitola u Vašingtonu kada su protesti postali nasilni posle smrti Afroamerikanca Džodža Flojda.

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je danas da ne podržava predlog američkog predsednika o aktiviranju Zakona o pobuni da bi bili ugušeni masovni protesti koji se u toj zemlji održavaju zbog smrti Džordža Flojda.

"Mogućnost korištenja aktivnih oružanih snaga u sprovodjenju zakona treba iskoristiti samo u krajnjem slučaju i u najtežim situacijama. Sada nismo u ni u jednoj od tih situacija. Ne podržavam aktiviranje  Zakona o pobuni ", rekao je je Esper tokom brifinga u Pentagonu.

On je ubistvo Džordža Flojda nazvao "užasnim zločinom".

"Policajac mora da odgovara za ubistvo. Tragedija koju smo videli se previše puta ponavlja", zaključio je Esper.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.