AAA

SVET | 25.06.2020 16:20 > 25.06 16:20

Lukašenko optužio Rusiju i Poljsku za mešanje u predsedničke izbore u Belorusiji


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas neimenovane snage Rusije i Poljske za mešanje u predstojeće beloruske predsedničke izbore na kojima se bori za šesti mandat na čelu države.

Na sastanku s diplomatama, Lukašenko je naveo da "gospodari lutaka" u dve zemlje stoje iza njegovih protivnika koji nameravaju da se kandiduju na izborima 9. avgusta.
Lukašenko je dodao da se "odvratne" lažne priče o njemu i njegovoj porodici šire u Belorusiji u sklopu kampanje mešanja u izbore.

"Pričaćemo o tome uskoro s predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom, kada se sretnemo, ali ova situacija je veoma komplikovana. Koriste se najsofisticiranije tehnologije za lažne vesti", rekao je Lukašenko.

Kremlj je danas odbacio te optužbe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija "nikada nije mešala, ne meša se i ne planira da se meša" u izbore u drugim zemljama i dodao da Minski treba da iznese "argumente" u prilog tim tvrdnjama.

Kako se približavaju izbori, beloruske vlasti su intenzivirale aktivnosti protiv opozicije. Uhapsile su oko 360 opozicionih aktivista u vreme masovnih protesta širom zemlje.

Medju uhapšenima je popularni bloger Serge Tihanovski koji je skupljao potpise za kandidaturu njegove žene na predsedničkim izborima. Ona je rekla da je dobijala pretnja, kao i njihova deca.

Vlasti su prošle nedelje uhapsile potencijalnog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, kog mnogi vide kao najvećeg rivala Lukašenku. Babariko je bivši direktor ruske banke Belgazprombank.

Lukašenko (65), poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija, čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.