AAA

SVET | 02.07.2020 21:35 > 03.07 14:52

EU očekuje da Rusija temeljno istraži navode o neregularnostima na referendumu

Evropska unija je danas saopštila da očekuje da Rusija temeljno istraži sve navode o neregularnostima  na višednevnom referendumu o ustavnim izmenama u toj zemlji.

"Očekujemo da propisno budu istraženi svi navodi i tvrdnje o neregularnostima, uključujući prisiljavanje birača, glasanje više puta, kršenje tajnosti glasanja i tvrdnje o nasilju policije nad novinarom koji je posmatrao (izjašnjavanje)", naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u pisanoj izjavi.

EU žali, naveo je Stano, što uoči referenduma nije bilo dozvoljeno vodjenje kampanje i za i protiv prihvatanja ustavnih izmena, "čime je biračima onemogućen pristup uravnoteženim informacijama".

"Dodatak Članu 79. Ustava predvidja primat Ustava Rusije nad odlukama medjudržavnih tela zasnovanim na medjunarodnim ugovorima. Venecijanska komisija Saveta Evrope, čija je Rusija članica, smatra da taj dodatak nije u skladu s medjunarodnim obavezama Rusije i preporučila je da taj dodatak bude izbrisan ili promenjen", naveo je Stano.

Dodao je da EU očekuje da Rusija, nezavisno od bilo kojeg amandmana na svoj Ustav, poštuje svoje medjunarodne obaveze, uključujući obavezu da sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava.

Referendum na kojem su se Rusi izjašnavali o ustavnim promenama, održan je od 25. juna do 1. jula.

Izmene Ustava Rusije podržalo je nešto manje od 78 odsto gradjana, a protiv je bilo manje od 22 odsto, objavila je danas ruska izborna komisija.

Izmene Ustava omogućavaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu do 2036. godine da ostane na čelu države kojom vlada još od 1999. godine.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.