AAA

SVET | 05.07.2020 23:35 > 06.07 09:40

Iran potvrdio da je u požaru kod nuklearnog postrojenja oštećena fabrika centrifuga (VIDEO)


Iran je danas potvrdio da je zgrada koja je oštećena u požaru kod podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natanzu bila centar za proizvodnju centrifuga, javila je državna agencija IRNA.

Zvaničnici Irana prethodno su pokušavali da umanje značaj požara koji je izbio u četvrtak ujutru, nazivajući ga incidentom koji je pogodio "industrijski hangar".

Na slici i snimku koje je objavila iranska državna televizija vidi se dvospratnica s tragovima požara i uništenim krovom.

Portparol iranske nuklearne agencije Berouz Kamalvandi rekao je danas da je fabrika centrifuga počela sa radom 2018. godine i da je u planu bila proizvodnja naprednijih centrifuga.

Dodao je da će šteta "srednjoročno možda izazvati odlaganje razvoja i proizvodnje naprednijih centrifuga".

Kamalvandi je naveo da centar nije radio u punom kapacitetu zbog ograničenja nametnutih medjunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Iran je započeo eksperimente s naprednim modelima centrifuga kada su SAD napustile taj sporazum pre dve godine. Teheran dugo tvrdi da nuklearni program Irana služi mirnodopskim svrhama.

Vlasti Irana su u petak navele da je uzrok požara u Natanzu poznat zvaničnicima, ali da ga za sada neće objaviti "iz bezbednosnih razloga".

Posle požara u Natanzu, šef civilne odbrane Irana zapretio je da će se Teheran osvetiti svakoj zemlji koja sprovodi hakerske napade na iranska nuklearna postrojenja. Neki iranski zvaničnici tvrde da je požar u Natanzu izazvan hakerskim sabotažama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.