AAA

SVET | 07.07.2020 19:00 > 07.07 19:00

UN: U Siriji počinjeni ratni zločini, mogući i zločini protiv čovečnosti

U sirijskoj provinciji Idlib od kraja 2019. do polovine 2020. godine, u ofanzivi sirijskih snaga počinjeni su brojni ratni zločini, čak su i mogući zločini protiv čovečnosti, saopštile su danas UN u izveštaju.

"Bombardovane su škole u kojima je bilo dece, bombardovane su pijace na kojima je bilo ljudi, kao i bolnice sa pacijentima", izjavio je predsednik Istražnog odbora UN za Siriju Paulo Seržo Pinjeiro (Sergio Pinheiro).
U izveštaju koji se odnosi na period od 1. novembra 2019. do 30. aprila 2020. godine, navodi se da je bilo 52 napada koja su potvrdjena na osnovu 330 razgovora, fotografija i video snimaka.

Vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku Rusije, pokrenule su u decembru 2019. godine ofanzivu u Idlibu, u rukama pobunjeničkih i džihadističkih grupa.

Početkom marta je uz dogovor Rusije i Turske proglašeno primirje, a tokom te ofanzive poginulo je više od 500 civila a oko milion ljudi je napustilo svoje domove.

Pinjeiro je rekao da su tokom ofanzive prekršeni ratni zakoni i prava sirijskih civila i dodao da su verovatno sve strane su sukobu počinile ratne zločine.

Prema njegovim rečima, Asadove snage su gadjale škole, pijace, zdravstvene ustanove, i kuće. "To nas navodi na zaključak da su sirijske vladine snage sistematiski gadjale stanovništvo i navodile ih da beže. Takav postupak se može označiti kao zločin protiv čovečnosti", dodao je zvaničnik UN.

Pinjeiro je pozvao zaraćene strane na trajni prekid vatre kao i na poštovanje nedavno usvojene rezolucije Saveta bezbednosti UN o primirju u svetu kako bi se olakšala borba protiv korona virusa.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.