AAA

SVET | 10.07.2020 22:40 > 10.07 22:40

Rusija i Kina uložili veto na rezoluciju UN o zadržavanju prekogranične pomoći Siriji


Rusija i Kina uložile su danas veto na UN rezoluciju koja predvidja zadržavanje sistema slanja prekogranične humanitarne pomoći Siriji, a koju su podržali ostalih 13 članica Saveta bezbednosti UN, prenose diplomate.

Nacrt nemačko-belgijskog teksta dobio je 13 od 15 glasova ali je odbačen zbog dvostrukog veta Moskve i Pekinga, drugi put da su te dve zemlje upotrebile veto za tri dana.
Taj prekogranični dogovor UN kojim je omogućeno slanje pomoći sirijskom narodu bez odobrenja Damaska, postoji od 2014. godine, a ističe večeras.

Sada je dozvoljeno slanje pomoći preko dva prelaza na granici sa Turskom, a Rusija želi da se to svede na jedan prelaz.

Ovo je 16. ruski i 10. kineski veto na neki tekst vezan za Siriju od početka rata u toj zemlji 2011. godine.

Diplomate navode da 15 članova Saveta bezbednosti razmatraju mogući kompromis i da će uskoro održati zatvoren sastanak da razmotre kako dalje, prenosi AP.

Nemačka i Belgija su u zajedničkom saopštenju navele posle glasanja da ostaju posvećene nalaženju rešenja da se osigura kritično dostavljanje pomoći milionima ljudi u Siriji kojima je ta pomoć preko potrebna.

Predsednik Medjunarodnog komiteta za spas Dejvid Miliband je rekao da bi svodjenje isporuka pomoći na samo jedan prelaz prekinulo neophodno zdravstveno snabdevanje milionima ljudi, i da UN ne bi mogle da povećaju odgovor na potrebe za Kovid-19 i za pogoršanje situacije sa hranom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.