AAA

SVET | 16.07.2020 13:45 > 16.07 14:49

Španija odala počast umrlima od novog korona virusa (VIDEO)


Španija je danas odala počast umrlima od novog korona virusa.

Na komemoraciji su, uz rodjake nekih od umrlih, bili predstavnici zdravstvenog osoblja, policije i drugi službi, kralj Felipe Šesti i kraljica Leticija, članovi Vlade, zvaničnici iz Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije, predstavnici desetak verskih organizacija, ambasadori.

Na trgu pred Kraljevskim dvorom u Madridu svi su bili s maskama i sedeli razmaknuti jedni od drugih, a prenos svečanosti je bio na televiziji i internetu.

Aroa Lopes, medicinska sestra iz jedne bolnice u Barseloni, održaja je govor u ime svojih kolega, medju kojima je 52.600 dijagnostikovano da je u zaraženo virusom i pozvala da se "ne zaboravi naučena lekcija".

Uz muziku gudača svi učesnici komemoracije su potom nasred trga ostavili po jednu belu ružu.

Kao poslednji govornik, na kraju svečanosti, pre minuta ćutanja, kralj Felipe je pohvalio građane zbog držanja tokom epidemije i pozvao ih da se i dalje odgovorno ponašaju.

Sve političke stranke poslale su predstavnike na komemoraciju, osim krajnje desničarskog "Voksa", čiji je vođa taj skup nazvao "propagandnom ceremonijom iskupljenja" vladajuće levičarske koalicije na čelu s premijerom Pedrom Sančesom.

Španija je zvanično objavila da ima 28.413 umrla pozitivno testirana na bolest KOVID-19, iako podaci o smrtnosti pokazuju da je stvarna brojka veća. U toj zemlji se epidemija ponovo širi pošto su juna okončane stroge mere.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.