AAA

SVET | 17.07.2020 16:15 > 17.07 16:15

Sasoli: Oni koji se radjaju siromašni u Evropi, predugo ostaju siromašni


Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je danas na sastanku lidera zemalja članica Evropske unije da očekivana odluka o velikim sredstvima od preko hiljadu i 800 milijardi evra za oporavak Unije od posledica pandemije korona virusa mora da donese boljitak privredi, zdravstvu, ali i demokratiji i socijalnim pravima.

To je stav ubedljive većine u Evropskom parlamentu, istakao je Sasoli i naveo da EU "mora preobraziti ekonomiju i uhvatiti se u koštac sa sve većim razlikama…jer socijalne posledice krize i gubitak radnih mesta neće nikoga poštedeti".
"Parlament predstavlja sve evropske gradjane, a veliki broj njih jedva sastavlja kraj s krajem", upozorio Sasoli i dodao da "već mnogo decenija oni koji se radjaju siromašni, ostaju siromašni".

"Nije se ispunilo ono što se proteklih godina govorilo da će od boljitka za bogate imati koristi i siromašni", ukazao je predsenik EP.

On je upozorio da "ako ne pružimo pravedan odgovor za te ljude, suočićemo se ne samo sa većim strukturnim problemom u Evropi, već će se naći u opasnost i otpornost naših demokratskih institucija".

Sasoli je dodao da je "zauvek završeno s idejom da rast (privrede) može biti večit i da je sada trenutak da odlučimo kako i u kom pravcu da rastemo, u interesu naših gradjana i planete".

Predsednik EP je naglasio da parlament Unije podržava ključne stavke velikog plana oporavka, a to su "zelena privreda", zdravstvo, obrazovanje, digitalizacija privrede i javne uprave, demokratska i socijalna prava.

Sasoli je naveo da EP traži da zajednički budžet EU od 2021. do 2027. godine bude veći i ponovo ukazao na stav većine evroposlanika da budžetska i sredstava za oporavak od korona virusa ne mogu biti dodeljivana onim članicama EU u kojima se krše vladavina prava i osnovne slobode.

"Solidarnost i korist od zajedničkog tržišta EU idu ruku pod ruku s poštovanjem naših vrednosti", zaključio je predsednik EP.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.