AAA

SVET | 02.08.2020 15:35 > 02.08 15:35

Netanjahu o izveštavanju o protestima protiv njega: Gore nego u Severnoj Koreji


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kritikovao je danas izraelske mediji zbog, kako je rekao, jednostranog izveštavanja o protestima protiv njegove vlade, optuživši ih da se ponašaju kao u "totalitarnoj Severnoj Koreji".

Netanjahu je na sednici Vlade, govoreći o masovnim demonstracijama na kojima se zahteva njegova ostavka, rekao da osudjuje nasilje "bilo koje strane", ali da vidi "pokušaj gaženja demokratije u ime demokratije".
On je osudio demonstrante što, izmedju ostalog, blokiraju ulice, i stvaraju probleme stanovnicima dela grada gde mu je rezidencija, preneli su izraelski mediji.
"Niko ne ograničava proteste, suprotno je istina, mi im pomažemo. Proteste podstiču posebno mediji. Odbacujem jednostran pristup većine medija. Oni ne izveštavaju o protestima, već učestvuju u njima", ocenio je Netanjahu.

Rekao je da na tim protestima ima i nasilja i podsetio da je jedan policajac teško povredjen, a da to niko nije osudio.

Netanjahu je rekao da mediji ignorišu, a političari ćute na "divlje huškanje bez ograničenja, uključujući svakodnevne pozive na ubistvo premijera i njegove porodice".

On je ocenio da do sada nije bilo takve iskrivljene mobilizacije medija "u maniru Severne Koreje".

Lider izraelske opozicije, vodja partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid je osudio Netanjahuovu izjavu o medijima.

Lapid je ocenio da Netanjahu nije uspeo da prevazidje krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa, da nije pomogao samozaposlenima i da je ostavka premijera jedini način da protesti prestanu.

Tokom talasa protesta poslednjih nedelja demonstranti zahtevaju da Netanjahu podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju, a traže negov odlazak s vlasti i zbog krize nastale zbog pandemije. Protesti jačaju i sinoć se u Jerusalimu okupilo više od 10.000 ljudi.

Premijer je danas demonstrante nazvao "anarhistima i levičarima koji pokušavaju da zbace jakog desničarskog lidera", prenela je agencija Asošiejted pres.

Jerusalimski sud je danas naredio da njegov stariji sin, Jair, ukloni s Tvitera imena, adrese i brojeve telefona istaknutih demonstranata i svoj poziv svojim sledbenicima na kontra-demonstracije ispred njihovih domova.

Demonstranti su rekli da su zbog toga primili preteće pozive.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.