AAA

SVET | 09.08.2020 09:10 > 09.08 09:10

Otvorena birališta za predsedničke izbore u Belorusiji


Birališta su otvorena jutros u Belorusiji za predsedničke izbore na kojima se dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko kandiduje za šesti predsednički mandat ovog puta uz neočekivanu protivnicu Svetlanu Tihanovskaju, prenosi agencija Frans pres.

Od 8.00 ujutro, (7.00 po srednjoevropskom vremenu) birači su krenuli ka izbornim mestima, neki noseći bele narukvice kao znak raspoznavanja na poziv opozicione kandidatkinje koja je upozorila svoje pristalice da pažljivo motre na moguće prevare.
Očekuje se da će Lukašenko pobediti, ali i da će ovo biti njegov najveći izazov do sada, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Na prethodnim izborima pobedio je ogromnom većinom glasova, ali i uz osude izbornih posmatrača.

Ovog puta, medjutim on ima istaknutu rivalku u 37-ogodišnjoj Tihanovskoj koja se kandidovala umesto svog uhapšenog supruga.

U zemlji su uoči izbora održani veliki opozicioni protesti uprkos merama vlasti.

U nastojanju da smanje jačanje Svetlane Tihanovskaje, beloruske vlasti uhapsile su juče šeficu njene izborne kampanje, i na kratko privele drugu njenu saveznicu. Vlasti od jula ukazuju na zaveru opozicije i ruskih plaćenika da u zemlju donesu vatru i krv.

Medjutim Tihanovskaja, nastavnica engleskog po obrazovanju, drži se čvrsto mada kaže da je svaki dan strah.

Ona je u video poruci juče upćenoj svojim pristalicama zahvalila na podršci i poželela da se probude u novoj zemlji i osudila hapšenja poslednjih dana.

Tihanovskaja je u intervjuu za Frans pres u petak rekla da ne treba imati iluzija oko rezultata, s obzirom na velike prevare već sprovedene za vreme prevremenog glasanja.

Lukašenko (65), koga nekad nazivaju poslednji evropski diktator, prvi put je izabran 1994. godine.

Na poslednjim izborima 2015. proglašen je pobednikom sa 83,5 odsto glasova. Nije bilo ozbiljnih rivala, a izborni posmatrači prijavili su probleme u prebrojavanju i beleženju glasova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.