AAA

SVET | 13.08.2020 22:35 > 13.08 22:35

SAD suspendovale privatne čarter letove za Kubu


SAD su danas objavile da suspenduju privatne čarter letove za Kubu sa ciljem da uskrate ekonomske resurse toj komunističkoj karipskoj zemlji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je naložio Ministarstvu saobraćaja SAD da obustavi takve letove izmedju SAD i Kube jer "režim (kubanskog lidera) Raula Kastra koristi sredstva od turizma da finansira svoje zloupotrebe i mešanje u Venecueli".
"Diktatorima ne sme biti omogućeno da profitiraju od američkih putovanja", dodao je Pompeo.

Pompeo je kritikovao Kubu zbog toga što nastavlja da "zatvara novinare i prodemokratske aktiviste" i da "guši slobodu veroispovesti".

"Naša administracija će nastaviti da smanjuje sredstva koja kubanska vlada dobija od avionskih taksi, odsedanja u hotelima u vlasništvu režima i drugih prihoda povezanih s turizmom", naveo je Pompeo.

Američka odluka o suspenziji ne odnosi se na javne čarter letove za Havanu ni na privatne čarter letove povezane s pružanjem hitne medicinske pomoći ili sa spasilačkim misijama.

Odnosi Vašingtona i Havane znatno su zahladneli posle dolaska na čelo SAD predsednika Donalda Trampa. Njegov prethodnik Barak Obama vodio je politiku poboljšavanja odnosa s Kubom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.