AAA

SVET | 15.08.2020 15:15 > 15.08 15:17

Kantrimen za RSE: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući

Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen (Thomas Countryman), bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je danas preneo Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Najpre je važno razumeti da je jedini prioritet za Belu kuću ovih dana ponovni izbor predsednika Donalda Trampa na tu funkciju. U tom smislu ono što Bela kuća u ovom slučaju želi jeste prilika za fotografisanje, kako bi predsednik saopštio da je postigao spoljnopolitički uspeh. Konačno, broj spoljnopolitičkih uspeha koje je on postigao je – nula", rekao je Kantrimen.
Zvaničnik je rekao da ne veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti "pokazuju volju i spremnost za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma na sastanku u Beloj kući", zakazanog za 2. septembar.

Prema njegovim rečima, Tramp je zainteresovan za dijalog "ako bi mu to pomoglo u njegovoj izbornoj kampanji".

Kantrimen je izrazio nadu da će Bela kuća "pristisnuti oba lidera (Vučića i Hotija) da se uključe i aktivnije i konkretnije u briselski dijalog".

"To je minimum koji bi takav sastanak trebalo da postigne. Mislim da više od toga na tom sastanku ne možete očekivati", ocenio je Kantrimen.

"Moj savet obema vladama (Kosova i Srbije) je da fokus svojih napora usmere, čak i više nego na uzajamne pregovore, na postizanje standarda Evropske unije u sektorima borbe protiv korupcije, vladavine prava i slobode medija. To su oblasti koje će Kosovu i Srbiji doneti i ekonomski napredak i približiti ih Evropskoj uniji", rekao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.