AAA

SVET | 15.08.2020 18:45 > 15.08 20:50

Novi protesti u Belorusiji, Lukašenko odbacio pozive da podnese ostavku


Hiljade ljudi okupilo se danas u Belorusiji, na mestu gde je jedan demonstrant nastradao u sukobima s policijom, i pozvalo predsednika države Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku posle 26 godina na vlasti.

Neki od njih su skidali majice da bi pokazali modrice za koje tvrde da su posledica policijskog prebijanja.
Ovo je sedmi uzastopni dan demonstracija protiv rezultata predsedničkih izbora održanih 9. avgusta, na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat. Pristalice opozicije veruju da su izbori pokradeni.

Demonstrant ALeksandar Tarajkovski (34), koji je u ponedeljak nastradao pod sumnjivim okolnostima, danas je sahranjen. Beloruska policija saopštila je da je poginuo kada mu je u ruci eksplodirala naprava koju je hteo da baci na policiju.

Njegova partnerka Elena German izrazila je, medjutim, sumnju u navode policije, ističući da na njegovom telu koje je u petak videla u mrtvačnici, nije bilo povreda ruku, a da je imao ranu u grudima za koju veruje da je od metka.

Oko 5.000 demonstranata koji su se okupili na mestu pogibije Trajkovskog položili su cveće u njegovu čast, dok su se automobili u prolazu oglašavali sirenama.

Uprkos snažnom odgovoru policije na proteste i hapšenju oko 7.000 ljudi, demonstracije su postale najveći i najduži pokret protiv vlasti otkako je Lukašenko došao na čelo države 1994.

Lukašenko (65) danas je odbacio predloge da se strani posrednici uključe u rešavanje političke krize u Belorusiji.

"Belorusija je normalna zemlja, zasnovana na ustavu. Ne trebaju nam strane vlade, ni bilo kakvi posrednici", rekao je beloruski predsednik, verovatno misleći na ponudu lidera Poljske i baltičkih država da se uključe.

Svetlana Cihanuskaja, Lukašenkova protivkandidatkinja na izborima, pobegla je u Litvaniju dan nakon izbora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.