AAA

SVET | 01.09.2020 14:40 > 01.09 14:40

Evropsko upozorenje Madjarskoj


Evropska komisija upozorila je danas madjarsku vladu, koja je ponovo zatvorila granice zbog pandemije, na svaku vrstu diskriminacije na osnovu nacionalnosti i ponovila značaj "integriteta šengenskog prostora".

Evropski komesar za pravosudje Didije Rejnders je na Tviteru napisao da je takvo pismo poslao vladi Viktora Orbana.
Madjarska je predvidela izuzetke od zabrane ulaska na svoju teritoriju, posebno za gradjane zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka i Poljska) sa negativnim testom na korona virus.

"Danas (komesarka za unutrašnje poslove) Ilva Johanson i ja šaljemo pismo madjarskoj vladi kojim podsećamo na značaj (zaštite) integriteta šengenskog prostora i na primenu nediskriminatorskih mera na granicama prema svim gradjanima i stanovnicima EU", naveo je komesar Rejnders.

"Svaka mera koja ne poštuje ove osnovne principe evropskog prava moraće, naravno, biti odmah povučena", naveo je on i najavio da će evropski komesari razgovarati sa madjarskim vlastima kako bi dobili "više informacija".

Nije moguće imati diskriminaciju na osnovu nacionalnosti medju evropskim gradjanima, rekao je novinarima portparol Komisije Kristijan Vigand.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.