AAA

SVET | 16.09.2020 22:00 > 17.09 07:15

Velika Britanija: Ruski špijuni gotovo izvesno stoje iza trovanja Navaljnog


Velika Britanija je danas saopštila da Rusija treba da odgovori na pitanja u vezi s trovanjem opozicionara Alekseja Navaljnog pošto je gotovo izvesno da iza tog napada otrovom "novičok" iz sovjetske ere stoje ruske obaveštajne službe.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je u Vašingtonu, na sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, da "ruska vlada ima obavezu da objasni šta se dogodilo Navaljnom", dok je upotrebu hemijskog oružja nazvao "neprihvatljivom", prenosi Rojters.

"S britanske tačke gledišta, veoma je teško videti bilo koje prihvatljivo alternativno objašnjenje u odnosu na ono da su (napad na Navaljnog) izvele ruske obaveštajne službe", kazao je Rab.

Navaljni je juče objavio sliku sebe iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno da diše.

Najveći protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin 20. avgusta, nekoliko dana pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu. Prvobitno je bio odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku.

Nemačka je navela da su laboratorijski testovi u tri države utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom "novičok", posle čega su zapadne vlade tražile objašnjenje od Rusije.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.