AAA

SVET | 16.10.2020 23:40 > 16.10 23:40

Makron osudio islamistički teroristički napad na nastavnika kome je odrubljena glava


Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je napad na nastavnika istorije kome je danas odrubljena glava na ulici u predgradju Pariza, označivši ga islamističkim terorizmom.

Makron je večeras posetio školu u naselju Konflan-Sant-Onorin u kojoj je ubijeni nastavnik predavao i pozvao naciju na jedinstvo u borbi protiv ekstremizma.
"Jedan od naših sunarodnika danas je ubijen zato što je podučavao o slobodi izražavanja, slobodi da se veruje ili ne veruje", rekao je Makron.

On je kazao da napad ne treba da podeli Francusku jer je to ono što ekstremisti žele.

"Moramo svi biti zajedno kao gradjani", dodao je Makron.

Ubijeni nastavnik je na časovima pokrenuo diskusiju o karikaturama muslimanskog proroka Muhameda.

Zvaničnik francuske policije rekao je za Asošiejted pres da je nastavnik dobijao pretnje nakon što je pre 10 dana pokrenuo diskusiju "radi debate" o karikaturama muslimanskog proroka Muhameda.

Nastavnika je zbog toga tužio roditelj jednog učenika, rekao je drugi zvaničnik policije i dodao da osumnjičeni za ubistvo nije imao dete u toj školi.

Osumnjičenog za odsecanje glave nastavnika u Konflan-Sant-Onorinu policija je danas ubila u susednom naselju Eranji.

Francuski tužilac za borbu protiv terorizma otvorio je istragu ubistva za čiji se motiv smatra terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Identitet osumnjičenog nije objavljen.

Francuski mediji su javili da je osumnjičeni bio 18-godišnji Čečen, rodjen u Moskvi. Tu informaciju za sada nije bilo moguće potvrditi.

Današnji napad je drugi incident povezan sa terorizmom od početka sudjenja za oružani napad islamskih ekstremista na redakciju satiričnog časopisa Šarli Ebdo, u januaru 2015. godine u Parizu.

Napad na Šarli Ebdo, u kojem je ubijeno 12, a ranjeno 11 zaposlenih, džihadisti su izveli nakon što je časopis objavio karikature proroka Muhameda.

Kada je sudjenje za taj napad počelo, Šarli Ebdo je ponovo objavio karikature muslimanskog proroka da bi istakao značaj prava na slobodu izražavanja.

Tačno pre tri nedelje, mladić iz Pakistana je uhapšen pošto je nožem ranio dve osobe na mestu nekadašnje redakcije časopisa Šarli Ebdo, gde je izveden napad 2015. godine.

On je policiji rekao da su ga pogodile objavljene karikature proroka Muhameda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.