AAA

SVET | 25.11.2020 12:00 > 25.11 12:00

Vojska Azerbejdžana ušla na još jednu teritoriju koju je Jermenija predala


Azerbejdžan je danas saoštio da je vojska te zemlje ušla u region Kalbadžar, još jednu teritoriju koju su jermenske snage predale na osnovu sporazuma o okončanju sukoba dve strane oko oblasti Nagorno-Karabah.

Prema sporzaumu, postignutom pre dve nedelje uz posredovanje Rusije, Jermenija je predala Azerbejdžanu kontrolu nad nekim oblastima izvan Nagorno-Karabaha i deo te teritorije. Agdam, jednu od oblasti izvan Nagorno-Karabaha, Jermenija je predala Bakuu prošle nedelje.
Sporazumom je dogovoreno da se jermenske snage povuku iz Kalbadžara 15. novembra, ali je Azerbejdžan pristao na odlaganje posle zahteva Jerevana.

Zvaničnici Azerbejdžana su naveli da su pogoršani vremenski uslovi otežali povlačenje jermenskih snaga i civila, pošto postoji samo jedan planinski put koji tu oblast povezuje sa Jermenijom.

Uoči predaje teritorije, neki Jermeni su zapalili svoje kuće.

Na današnjim snimcima vidi se kako se azerbejdžanski vojnici polako kreću kroz sneg, tražeći mine.

Nagorno-Karabah formalno pripada Azerbejdžanu, ali je od oknčanja rata 1994. godine pod kontrolom separatistički nastrojenih etničkih Jermena, koji čine većinu stanovništva i imaju podršku Jerevana.

Posle rata koji je okončan 1994. godine, u rukama Jermena je ostala cela oblast Nagorno-Karabah, ali i značajan deo azerbejdžanske teritorije oko nje.

Najnoviji oružani sukob dve strane, najteži je od 1994. godine, izbio je 27. septembra. U sukobu su poginule stotine, a možda i hiljade ljudi.

Primirje uspostavljeno uz pomoć Moskve u Azerbejdžanu se slavi kao pobeda, dok su u Jermeniji počeli masovni protesti čiji učesnici zbog postignutog sporazuma traže ostavku premijera Nikola Pašinijana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.