AAA

SVET | 29.11.2020 11:10 > 29.11 11:10

Iranski list: Napasti izraelsku luku Haifa u znak odmazde ubistvo naučnika


Jedan iranski list sugerisao je danas u članku u rubrici 'mišljenja' da bi Iran trebalo da napadne izraelski lučki grad Haifu ako je Izrael odgovoran za ubistvo iranskog nuklearnog naučnika.

List Kajhan (Kayhan) već dugo predlaže agresivnu osvetu za napade na iranske ciljeve, ali je danas otišao dalje, sugerišući napad koji "takodje prouzrokuje velike ljudske žrtve" uz uništenje postrojenja.
Izrael koji je osumnjičen za ubistva iranskih nuklearnih naučnika u protekloj deceniji nije komentarisao ubistvo Mohsena Fahrizadeha koje se dogodilo u petak nedaleko od Teherana.

Iranski zvaničnici su optužili Izrael za to ubistvo iz zasede, a u članku iranski analitičar Sadoleh Zareij ocenjuje da raniji iranski odgovori na udare iz vazduha u Siriji na čijoj su meti bile snage iranske Revolucionarne garde nisu zastrašili jevrejsku državu.

Udar na Haifu i pogibija velikog broja ljudi bi svakako to izazvalo jer SAD i Izrael nisu uopšte spremni za rat i vojni sukob, navodi autor.

On smatra da napad na Haifu mora biti veći od iranskog napada balističkim raketama na američke vojnike u Iraku posle ubistva iranskog generala u udaru drona u januaru.

Napadom na Haifu ranije su pretili i Iran i proiranski libanski ekstremistički Hezbolah.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah nedavno je predlagao napad na skladišta visoko eksplozivnog amonijum nitrata u luci Haifa na Sredozmenom moru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.