AAA

SVET | 02.12.2020 22:15 > 02.12 22:15

Lajčak: Radi se na pripremi susreta na najvišoj ravni u dijalogu Beograd-Priština

Izaslanik Evropske unije u dijalogu Beograd Priština Miroslav Lajčak izjavio je danas u Evropskom parlamentu da se radi na pripremi novog susreta na najvišoj ravni u okviru dijaloga i da su na pregovaračkom stolu imovinska pitanja i rešavanje imovinskih potraživanja.

Lajčak je u Spoljnopolitičkom odboru EU raspravi video-vezom o Zapadnom Balkanu povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uz učešće parlamentaraca iz regiona, naglasio da dijalog Beograd Priština mora dovesti do "sveobuhvatnog sporazuma kojim će se jednom zauvek rešiti svi postojeći problemi u saglasnosti s medjunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije".
On je ocenio da je u pregovorima Beograda i Prištine "pun napredak postignut u rešavanju pitanja nestalih".

Izaslanik EU je predočio da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i situacija u Bosni i Hercegovini dva ključna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je ukazao na složen proces približavanja regiona EU, primetivši da je Zapadni Balkan teritorija manja od Rumunije, a podsetio je i da je "(britanski premijer Vinston) Čerčil rekao da Balkan proizvodi više istorije nego što može podneti".

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom prekinut najkrvaviji rat u Evropi posle drugog svetskog rata i u Bosni i Hercegovini omogućio obnovu, a Dejton je "uz sve nedostatke zajamčio mir i stabilnost BiH".

Lajčak je stavio do znanja da "svi izazovi u BiH neće biti rešeni sami od sebe" i da se zato usaglašeno mora raditi u ravni cele medjunarodne zajednice.

"Glavna odgovornost tu leži na domaćim izabranim političarima, a mi ćemo ih podržati i pomoći", rekao je Lajčak.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.