AAA

SVET | 03.12.2020 20:10 > 03.12 20:10

Francuska vlada protiv priznavanja regiona Nagorno-Karabah

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) izjavio je danas da se protivi da Francuska prizna region Nagorno-Karabah, pošto je parlament usvojio rezolucije o tome.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) izjavio je danas da se protivi da Francuska prizna region Nagorno-Karabaah, pošto je parlament usvojio rezolucije o tome.
Rezolucija parlamenta, koja nije obavezujuća i koju je predložila opoziciona desničarska stranka Republikanci, usvojena je sa 188 glasova za, tri protiv, 16 uzdržanih.

U tekstu se poziva na sprovodjenja procesa mira i priznavanje Nagorno-Karabah.

Le Drian koji je bio u parlamentu za vreme glasanja rekao je da ne deli taj stav i dodao da to ni "jermenski prijatelji (Francuske) to sami ne traže".

Takva odluka bi značila da se Francuska isključuje iz kopredsedništva Grupe iz Minska osnovane za posredovanje u rešavanju spora izmedju Jermenije i Azerbejdžana o tom tom regionu, dodao je francuski ministar.

I gornji dom francuskog parlamenta, Senat 25. novembra je usvojio rezoluciju o "priznavanju Republike Nagorno-Karabaha". Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Nagorno-Karabah je svoju nezavisnost proglasio pre 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Jermenija koja pruža najveću podršku tom regionu.

U toj rezoluciji francuskog Senata se "osudjuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika" i poziva na povlačenje tih snaga s područja gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Rezolucija Senata je izazvala kritike Azerbejdžana čiji je parlament zatražio isključenje Francuske iz Grupe iz Minska.

Nagorno-Karabah, gde uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana što je dovelo do rata koji je 1990-ih godina odneo 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi kakav je najnoviji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.