AAA

SVET | 13.01.2021 14:00 > 13.01 14:07

HRW: Bajden treba da učvrsti zaštitu ljudskih prava u politici SAD (VIDEO)


Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden treba da saradjuje sa liderima drugih država koji teže zaštiti ljudskih prava širom sveta i da to pitanje zacementira u američkoj politici kako bi osigurao da i njegovi naslednici slede isti kurs, saopštila je medjunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW) u izveštaju za 2021. godinu.

Izvršni direktor HRW Kenet Rot naveo je u uvodnom delu Izveštaja da Bajdenova administracija donosi priliku za fundamentalnu promenu po pitanju ljudskih prava u svetu, "posle četiri godine nezainteresovanosti, a često i neprijateljskog stava prema ljudskim pravima od (odlazećeg američkog predsednika Donalda) Trampa, uključujući njegovo nedavno podsticanje napada na demokratske procese u Kongresu SAD".

"Trampovo nepoštovanje ljudskih prava u SAD i njegova podrška prijateljskim autokratama u svetu teško su narušili kredibilitet SAD u inostranstvu. Američke osude Venecuele, Kube ili Irana nisu delovale iskreno uz paralelne pohvale Rusiji, Egiptu, Saudijskoj Arabiji ili Izraelu", naveo je Rot.

Rot je kazao da su druge vlade prepoznale da su ljudska prava previše važno pitanje da bi bilo zanemareno, čak i kada je vlada SAD u velikoj meri odustala od zaštite tih prava, a moćni akteri kao što su Kina i Rusija nastojali da podriju globalni sistem ljudskih prava.

Dodao je da su nastale nove koalicije za zaštitu ljudskih prava i kao primere naveo delovanje latinoameričkih vlada i Kanade protiv Venecuele, insistiranje Organizacije islamske saradnje na zaštiti muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru, aktivnosti brojnih evropskih država prema Belorusiji, Saudijskoj Arabiji, Siriji, Libiji, Madjarskoj i Poljskoj, kao i sve veću koaliciju država spremnih da osude progon muslimanskih manjina u Kini.

"Prethodne četiri godine pokazuju da je Vašington važan, ali ne i nezamenljiv lider u oblasti ljudskih prava. Mnoge druge vlade su Trampovo povlačenje videle pre kao razlog za odlučnost nego za očaj i angažovale se da zaštite ljudska prava", naveo je Rot.

Bajden, koja preuzima dužnost 20. januara, treba da zagovara poštovanje ljudskih prava u SAD dok radi na proširenju zdravstvene zaštite, iskorenjivanju sistemskog rasizma, siromaštva i gladi, na borbi protiv klimatskih promena i okončanju diskriminacije žena i pripadnika LGBT zajednice, kazao je Rot.

"Bajden ne može da garantuje da buduća američka administracija tokom četiri ili osam godina neće ponovo načiniti zaokret po pitanju ljudskih prava, ali može da preduzme korake da to oteža. Ti koraci bi američku vladu učinili pouzdanijim članom globalnog sistema ljudskih prava", naveo je Rot.

Dodao je da tanka većina Bajdenove Demokratske stranke u oba doma Kongresa SAD može da pruži priliku za usvajanje trajnijeg zakonodavstva.

"Bajden treba i da omogući sprovodjenje krivičnih istraga protiv Trampa da osigura da niko ne bude izvan načela vladavine prava", naveo je Rot.

Izvršni direktor HRW kazao je da Bajden u inostranstvu treba da potvrdi posvećenost ljudskim pravima i kada je to politički teško kako bi njihovo poštovanje bilo čvršće ukorenjeno kao vodeći princip.

To, naveo je Rot, treba da obuhvati ograničavanje vojne pomoći ili prodaje oružja prijateljskim vladama koje krše ljudska prava kao što su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael, dok ne dodje do značajnih poboljšanja u njihovom odnosu prema ljudskim pravima.

Bajdenova posvećenost ljudskim pravima u inostranstvu treba da obuhvati i osudu indijske vlade zbog podsticanja diskriminacije i nasilja nad muslimanima, iako se Indija smatra važnim američkim saveznikom protiv Kine, zatim ponovni ulazak SAD u Savet UN za ljudska prava i poništavanje Trampovih sankcija Medjunarodnom krivičnom sudu.

"Najveći spoljnopolitički izazov za Bajdena mogla bi da bude Kina, imajući u vidu oštru represiju u toj zemlji i njenu odlučnost da podrije globalni sistem ljudskih prava iz straha da će biti na njegovoj meti zbog te represije", piše Rot u uvodnom delu Izveštaja.

HRW poziva Bajdena da "napusti Trampovu nekonzistentnu, jednostranu politiku prema Kini" i da usvoji "principijelniji, konzistentan i multilateralan pristup koji će podstaći druge da se pridruže".

"Velika vest prethodnih godina nije Trampovo dobro poznato napuštanje ljudskih prava, već slabije primećeno preuzimanje liderske uloge od mnogih drugih zemalja. Bajdenova administracija treba da se pridruži, a ne da potkopa te zajedničke napore. Ove vlade treba da istraju u važnoj zaštiti prava, da ne prepuštaju liderstvo Vašingtonu, dok Bajden radi na učvršćivanju teže promenljive američke posvećenosti ljudskim pravima", dodao je Rot.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.