AAA

SVET | 17.01.2021 09:20 > 17.01 09:49

Protesti protiv Netanjahua nastavljeni u Izraelu uprkos hladnom vremenu


Stotine Izraelaca protestovalo je sinoć u Jerusalimu uprkos hladnom vremenu, zahtevajući ostavku premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog optužbi za korupciju.

Demonstranti su se okupili na Trgu Jerusalim kraj Netanjahuove rezidencije, kao što to čine svake subote u proteklih sedam meseci.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja i mito u jednom od njih jer je od pristalica milijardera primao skupe poklone i dogovarao se sa medijskim mogulima da u zamenu za usluge povoljno izveštavaju o njemu i njegovoj porodici.

Demonstranti tvrde da on ne može da vodi zemlju kako valja dok je pod optužnicom za korupciju i nezadovoljni su zbog ekonomije teško pogodjene restrikcijma uvodjenim tri puta od početka pandemije korona virusa zbog naglog skoka broja zaraženih.

Planirano je da sudjenje Netanjahuu bude nastavljeno u februaru, a u martu će biti održani četvrti parlamentarni izbori u Izraelu za dve godine.

Očekuje se da to bude još jedan referendum o Netanjahuu na kojem će se suočiti sa izazovima onih koji su napustili njegovu konzervativnu stranku Likud.

Netanjahu i njegovi saveznici koriste kampanju vakcinacije u kojoj je vakcinisano više od jedne desetine od 9,3 miliona stanovnika Izraela da pokušaju da umanje značaj protesta.

Oni tvrde da je premijer radio na okončanju pandemije dok njihovi protivnici demonstriraju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.