AAA

SVET | 21.01.2021 23:45 > 21.01 23:45

EP poziva EU da zaustavi radove na gasovodu Severni tok 2 zbog Navaljnog


Evropski parlament (EP) je danas usvojio rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da odmah zaustavi završne radove na izgradnji gasovoda Severni tok 2 zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Za Rezoluciju je glasao 581 poslanik EP, 50 je bilo protiv, a 44 uzdržana, prenosi Radio slobodna Evropa.
Rezolucijom se EU i države članice pozivaju da "kritički preispitaju saradnju sa Rusijom na različitim spoljnopolitičkim platformama i na projektima poput Severnog toka 2".

Gasovod Severni tok 2, kojim će prirodni gas ići od Rusije ka Nemačkoj kroz Baltičko more, dug je 1.200 kilometara, a predvidjeno je da kapacitet bude 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Navaljni, najpoznatiji protivnik predsednika Vladimira Putina, uhapšen je u nedelju po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Sud mu je odredio pritvor do 15. februara, a preti mu tri i po godine zatvora, na koliko je osudjen uslovno 2014. godine.

Neobavezujućom rezolucijom poslanici EP pozivaju članice EU da zauzmu aktivan stav o hapšenju Navaljnog i da "znatno pojačaju restriktivne mere EU prema Rusiji".

Medju predloženim merama je sankcionisanje fizičkih i pravnih lica umešanih u donošenje odluke o hapšenju i odredjivanju pritvora Navaljnom.

Na meti sankcija trebalo bi da se nadju "ruski oligarsi", "uži krug" oko Putina i "medijski propagandisti", navodi se u Rezoluciji, u kojoj se EU poziva da "osmisli novu strategiju za odnose sa Rusijom, usredsredjenu na podršku civilnom društvu".

SAD i nekoliko članica EU žele da spreče završetak gasovoda pošto tvrde da će on povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije.

Nemačke vlasti medjutim, uprkos kritikama, navode da su planovi za taj projekat nepromenjeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.