AAA

SVET | 21.01.2021 23:45 > 21.01 23:45

Fon der Lejen:EU će što pre moguće obezbediti vakcine za Zapadni Balkan

BRISEL, 21.januara 2021.(Beta) Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je pre moguće" obezbediti vakcine protiv korona virusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susede, izjavila je večeras predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, saopštivši ishod video zasedanja vodja EU.

Ursula fon der Lejen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz medjunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.
Vodji EU su takodje odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa "jako obeshrabre nebitna putovanja" unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i "šengenska zona", a moraju se tačno utvrditi i "crvene zone" u svetu i zahtevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Ursula fon der Lejen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante korona virusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do leta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.