AAA

SVET | 26.01.2021 22:05 > 26.01 22:05

G7 ocenila kao političko hapšenje i pritvor Alekseja Navaljnog u Rusiji


Zemlje G7 osudile su danas pritvor iz "političkih" razloga ruskog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog i zatražile njegovo "neposredno i bezuslovno puštanje na slobodu", kao i njegovih pristalica uhapšenih u subotu tokom protesta širom Rusije.

U zajedničkoj saopštenju koji je prenela Velika Britanija jer ove godine predsedava Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, šefovi diplomatija Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade naveli su da su "jedinstveni u osudi hapšenja iz političkih razloga i pritvora Alekseja Navaljnog".
Ministri G7 su izrazili "izuzetnu zabrinutost zbog pritvora nekoliko hiljada demonstranata i novinara" tokom nedavnih protesta u Rusiji, i zatražili i njihovo oslobadjanje.

"Neprihvatljiva je nasilna represija policijskih snaga nad pravom pojedinca da izrazi svoje stavove", navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija su ocenili da takvi dogadjaji "potvrdjuju kontinuirani negativni trend kojim se u Rusiji smanjuje prostora opoziciji, civilnom društvu, aktivistima za ljudska prava i nezavisnim glasovima".

Navaljni je krajem avgusta iz Rusije prebačen u Nemačku gde se mesecima lečio i oporavljao od trovanja nervnim agensom. Protivnik Kremlja uhapšen je 17. januara po povratku u Rusiju.

Njegove pristalice su se okupile u subotu širom Rusije tražeći njegovo puštanje na slobodu.

Prema navodima nevladine organizacije OVD-Info, gotovo 3.900 ljudi privedeno je tokom protesta.

"Nastavićemo da pažljivo pratimo rusku reakciju na pozive medjunarodne zajednice za puštanje na slobodu Navaljnog, demonstranata i novinara koji su samovoljno privrede, kao i krivičnu istragu o njegovom trovanju", naveli su ministri spoljnih poslova zemalja G7.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.