AAA

SVET | 27.01.2021 21:55 > 27.01 21:55

Predsednik Italije počeo konsultacije s liderima stranaka o novoj vladi


Predsednik Italije Serdjo Matarela danas je započeo konsultacije sa liderima političkih stranaka o mogućnostima za formiranje nove vladajuće većine posle ostavke premijera Djuzepea Kontea.

Matarela se prvog dana konsultacija sastao u Rimu sa predsednicima oba doma parlamenta.
Važnije susrete Matarela će imati sutra, sa predstavnicima vladajuće Demokratske partije i bivšim premijrom Mateom Rencijem, čija je mala stranka Živa Italija dovela do pada Konteove vlade pošto mu je uskratila poverenje.

U petak se Matarela sastaje sa predstavnicima najjače vladajuće stranke Pokret pet zvezdica i sa liderima tri desne opozicione partije koje žele nove izbore.

Kontea i dalje podržavaju dve najveće partije u dosadašnjoj koaliciji, Demokratska partija, stranka levog centra koja je dugo bila najmoćnija u Italiji, i populistički Pokret pet zvezdica.

Lider Demokratske partije Nikola Cingareti rekao je da ima veoma malo vremena za izlazak iz političke krize u vreme pandemije korona virusa i njenih ekonomskih i društvenih posledica. Kazao je da je Renci neodgovorno postupio kada je uskratio podršku Vladi.

Kao razlog za napuštanje Vlade, Rencijeva Živa Italija je navela Konteov način upravljanja krizom izazvanom pandemijom korona virusa, pre svega nekonsultovanje parlamenta o merama, ali i njegovu nameru da preuzme punu kontrolu nad raspodelom milijardi evra iz fondova EU za oporavak.

Grupa nezavisnih poslanika danas je formirala novu poslaničku grupu Evropejci koja je izrazila podršku Konteu.

Medjutim, Konte i uz njenu podršku nema obezbedjenu većinu, zbog čega pokušava da pridobije neke nezavisne poslanike i slobodoumne članove desnih partija, pre svega stranke Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Ako Konte ne uspe da obezbedi većinu, Matarela bi mogao da ponudi mandat za sastav vlade drugom političaru iz vladajućeg bloka.

Većina političkih analitičara veruje da vanredni izbori nisu realna mogućnost, kako zbog pandemije tako i zbog straha vladajućih stranaka od jačanje desnice.

Konte je postao premijer posle izbora 2018. godine na predlog populističkog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada je pala u avgustu 2019. kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao novu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u medjuvremenu napustio.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.