AAA

SVET | 22.02.2021 22:05 > 22.02 22:05

Bajden povećao pomoć za najmanja preduzeća i ona čiji su vlasnici žene i manjine


Američki predsednik Džozef Bajden najavio je danas promene u programu federalne pomoći kojima će biti obuhvaćena najmanja preduzeća i ona čija su vlasnici žene i pripadnici manjiina.

Bajden je rekao da su mnoge male firme u zahtevima za federalnu pomoć bile potisnute od strane velikih kompanija na početku pandemije.
On je precizirao da će promene, koje će stupiti na snagu u sredu, pružiti dugotrajnu pomoć manjim preduzećima za koja je rekao da su "slomljena" ekonomskim padom izazvanim pandemijom.
"Američki mali biznis pati, veoma pati i potrebna mu je pomoć odmah", rekao je Bajden.

U okviru Programa zaštite zarada tokom pandemije, administracija je odlučila da se u naredne dve nedelje, počevši od srede, samo preduzeća koja imaju manje od 20 zaposlenih, što je ogromna većina malih firmi, mogu prijaviti za bespovratnu pomoć.

Bajdenov tim takodje izdvaja milijardu dolara za samostalne preduzetnike, kao što su majstori, kozmetičari, od kojih je većina u vlasništvu žena i pripadnika manjina.

Ukinuta je zabrana davanja kredita kompanijama, u čijem vlasništvu udeo od najmanje 20 odsto ima osoba koja je u proteklih godinu dana bila uhapšena ili osudjena za neko krivično delo, koje se ne odnosi na finansijske malverzacije, a oni koji kasne sa otplatom federalnih studentskih kredita moći će da se prijave za pomoć kroz ovaj program.

Program koji je počeo 3. aprila i završio se 8. avgusta i dodelio 5,2 miliona zajmova u vrednosti od 525 milijardi dolara, pomogao je mnogim preduzećima da opstanu kada su vladine mere za kontrolu korona virusa mnoge naterale da se zatvore ili rade smanjenim kapacitetom.

Najnoviji program koji je počeo 11. januara i trajaće do kraja marta, već je isplatio 133,5 milijardi dolara kredita, skoro polovinu od 284 milijarde dolara koje je dodelio Kongres, sa prosečnim zajmom ispod 74. 000 američkih dolara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.