AAA

SVET | 23.02.2021 07:55 > 23.02 09:00

Opozicioni vodja uhapšen u policijskoj akciji u Gruziji (VIDEO)


Gruzijska policija uhapsila je danas vodju vodeće opozicione stranke u nasilnom upadu u sedištne njegove partije, prenela je u direktnom prenosu televizija Mtavari.

Gruzija se nalazi u političkoj krizi od parlamentarnih izbora prošle godine.

Nika Melia, vodja glavne opozicione partije u Gruziji Ujedinjeni nacionalni pokret, izveden je iz stranačkih prostorija i odveden u pritvor.

Stotine policajaca u opremi za suzbijanje demonstracija upotrebili su potom suzavac protiv njegovih pristalica i vodja svih opozicionih stranaka koji su okupljeni ispred zgrade od prošle srede.

Desetine pristalica opozicije takodje je privedeno.

Policijska akcija usledila je posle ostavke premijera Giorgija Gakarije u četvrtak. On je kao razlog za ostavku naveo neslaganje u vladajućoj partiji oko primene sudskog naloga za hapšenje opozicionara Melije.

Melija je bio optužen za podsticanje nasilja na uličnim protestima u junu 2019. godine, a tu optužbu on je odbacio kao politički motivisanu.

Sud u Tbilisiju prošle nedelje je naložio da se on privede jer navodno nije dao kauciju. Ministarstvo unutrašnjih poslova je tada objavilo da odlaže sprovodjenje naloga za privodjenje Melije posle ostavke premijera Giorgija Gakarije.

Današnji upad izazvao je bes opozicije i upozorenja od gruzijskih zapadnih savetnika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.