AAA

SVET | 23.02.2021 09:05 > 23.02 09:16

Bajden predvodio komemoraciju žrtvama kovida-19, pozvao na jedinstvo (VIDEO)


Minutom ćutanja, uz 500 upaljenih sveća, na stepenicama Bele kuće predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden, potpredsednica Kamala Haris i njen suprug odali su sinoć poštu za 500.000 Amerikanaca umrlih od korona virusa.

Predsednik Bajden prethodno se obratio naciji povodom sumornog broja žrtava pandemije, prenosi Glas Amerike.

"Danas obeležavamo sumorni, užasni trenutak 500.071 mrtvih. Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini ove pandemije nego u Prvom i Drugom svetskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno", izjavio je predsednik SAD.

Bajden je rekao da su SAD izgubile više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svetu.

Rekao je da kao nacija ne mogu da prihvate tako surovu sudbinu, i da ne smeju da otupe na tugu iako se već dugo bore sa pandemijom.

Bajden je takodje pozvao Amerikance da nastave da nose maske, poštuju pravila društvenog distanciranja i prime vakcine kada dodje red na njih.

"Moramo da okončamo politiku dezinformacija koja je podelila porodice, zajednice i zemlju. To je već koštalo zemlju suviše mnogo života. Moramo da se borimo zajedno kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države," rekao je Bajden.

Američki predednik naredio je da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama do sumraka, 26. februara. Zvona na Nacionalnoj katedrali u ponedeljak su se oglasila 500 puta, u znak žalosti za preminulima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.