AAA

SVET | 28.02.2021 17:35 > 28.02 17:35

Navaljni u kaznenoj koloniji 200 kilometara od Moskve


Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni je odveden u oblast oko 200 kilometara istočno od Moskve gde će u jednoj od kaznenih kolonija izdržavati kaznu od dve i po godine zatvora.

Gde se nalazi Navaljni, najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, nije bilo poznato od četvrtka, kada je odveden iz moskovskog zatvora u kojem je bio od hapšenja 17. januara.
Zatvorska služba još nije objavila informaciju o tome gde gde se on sada nalazi.

Vlasti su danas navele da će Navaljni prvo izvesno vreme biti u karantinu i da će potom biti premešten u jednu od kaznenih kolonija u regionu Vladimir, prenosi Frans pres.

Agencije TASS i Ria Novosti objavile su da će Navaljni biti premešten u "Kaznenu koloniju broj dva" u malom mestu Pokrov u regionu Vladimir, u evropskom delu Rusije.

Ruski mediji navode da kaznu tamo izdržava oko 800 zatvorenika i da u tom tipu kolonije važe "uobičajena pravila", što znači da su zatvorski uslovi manje strogi.

Jedan od bliskih saradnika osudjenog opozicionara Leonid Volkov napisao je na Tviteru da još nema zvanične potvrde od zatvorske službe o sudbini Navaljnog i da njegovi rodjaci i advokati nisu obavešteni ni o čemu, što je u Rusiji čest slučaj prilikom prebacivanja osudjenog u zatvorsku koloniju.

Ruske kaznene kolonije nastavak su nekadašnjih "gulaga" u Sovjetskom Savezu i prati ih veoma loša reputacija od tvrdnji da je loš tretman zatvorenika, da su objekti tamo veoma prljavi, do raširene torture.

Većina osudjenika u Rusiji izdržava kaznu upravo u takvim logorima, od kojih su neki veoma udaljeni od gradova i u gde je rad zatvorenika obavezan, uglavnom u radionicama za šivenje, ili za izradu nameštaja, dodaje Frans pres.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz decembra 2014. u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.