AAA

SVET | 06.03.2021 09:45 > 06.03 14:53

Papa Franja i ajatolah Al-Sistani poslali zajedničku poruku mirnog suživota muslimana i hrišćana (VIDEO)


Papa Franja i jedan od najviših šiitskih zvaničnika u Iraku, veliki ajatolah Ali al-Sistani poslali su danas zajedničku poruku mirnog suživota iz svetog iračkog grada Nadžafa, pozivajući muslimane da prihvate hrišćansku manjinu u toj zemlji.

Al-Sistani rekao je da verske vlasti imaju ulogu u zaštiti iračkih hrišćana i da hrišćani treba da žive u miru i uživaju ista prava kao i ostali Iračani.

Vatikan je saopštio da se papa Franja zahvalio al-Sistaniju na tome što je "podigao glas u odbranu najslabijih i najprogonjenijih" tokom nekih od najnasilnijih vremena u novijoj iračkoj istoriji.
Al-Sistani (90)je veoma poštovana ličnost u Iraku i medju šiitima u svetu. Hrišćani u Iraku se nadaju da će njegov izraz solidarnosti pomoći da se bolje pozicioniraju u društvu nakon godina progona i napada šiitskih milicija.

Grupa Iračana u tradicionalnoj odeći dočekala je papu ispred kuće Al-Sistanija u kojoj su se sastali.

Kad je papa Franja ušao u tu kuću, nekoliko belih golubova je pušteno kao simbol mira.

Jedan verski zvaničnik je ocenio da je sastanak bio "vrlo pozitivan" i rekao da je Al-Sistani, koji obično sedi kada ima posetioce, ustao da pozdravi papu Franju, čime mu je ukazao čast.

Zvaničnik je rekao da postoji zabrinutost zbog činjenice da se papa dan ranije sastao sa toliko ljudi. Franja je primio vakcinu protiv korona virusa, ali al-Sistani nije. Ostareli ajatolah, koji je prošle godine operisan zbog preloma butne kosti, delovao je umorno.

Papa je skinuo cipele pre nego što je ušao u Al-Sistanijevu sobu i poslužen je čajem i plastičnom bocom vode.

Papa je kasnije stigao u drevni grad Ur na medjuverski sastanak u tradicionalno rodno mesto Avrama, biblijskog patrijarha kojeg su poštovali hrišćani, muslimani i Jevreji.

"Sa ovog mesta, gde se rodila vera, iz zemlje našeg oca Avrama, potvrdimo da je Bog milostiv i da je najveće bogohuljenje okaljati njegovo ime mrzeći našu braću i sestre", rekao je papa Franja.

"Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rodjeni iz religioznog srca: oni su izdaja religije".

Verski lideri su ga pozdravili. Dok je Franja nosio masku, za razliku od drugih verskih lidera koji uglavnom nisu.

Vatikan je saopštio da su irački Jevreji pozvani na dogadjaj, ali nisu prisustvovali, bez navodjenja detalja. Iračka drevna jevrejska zajednica desetkovana je u 20. veku nasiljem i masovnim iseljavanjem podstaknutim arapsko-izraelskim sukobom i ostala ih je samo šačica.

Vatikan je naveo da je istorijska poseta al-Sistaniju bila prilika za papu Franju da naglasi potrebu za saradnjom i prijateljstvom izmedju različitih verskih zajednica.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.