AAA

SVET | 07.04.2021 21:40 > 07.04 21:40

Na Grenlandu pobedila opoziciona stranka, protivnik velikog rudarskog projekta


Najviše glasova na parlamentarnim izborima na Grenlandu osvojila je vodeća opoziciona partija koja se protivi davanju zelenog svetla medjunarodnim kompanijama za eksploataciju bogatih nalazišta retkih zemnih metala na toj autonomnoj danskoj teritoriji.

Levo orijentisana partija Zajednica naroda osvojila je 37 odsto glasova i imaće 12 od 31 poslanika u parlamentu Grenlanda.
Njen najveći rival, vladajuća stranka levog centra Napred, zauzela je drugo mesto sa 29 odsto glasova i 10 poslaničkih mandata.

Predsednik Zajednice naroda Mute Egede ukazao je posle pobede na ključne teme koje su donele glasove toj partiji.

"Dva pitanja su bila važna u ovom izbornom ciklusu: uslovi u kojima ljudi žive su jedno. A onda imamo naše zdravlje i životnu sredinu", rekao je 34-godišnji Egede.

Rezultat izbora najverovatnije znači kraj duge vladavine stranke Napred, čiji je lider Erik Jensen priznao poraz i čestitao Egedeu na pobedi.

Iako nema apsolutnu većinu, Zajednica naroda će verovatno pokušati da formira vladu sa grupom manjih partija nego sa strankom Napred.

U središtu izborne kampanje pred vanredne izbore bio je predlog projekta eksploatacije urana i retkih metala na jugu Grenlanda koji je podnela kompanija Grenland minerals, čiji su najveći deoničari Kinezi, a sedište joj je u Australiji. Ona traži licencu za upravljanje rudnikom Kvanefjeld.

Sam projekat po značaju prevazilazi granice Grelanda, pošto prostranstva te zemlje, koja su delom prekrivena večitim ledom, prema procenama američke geološke službe, kriju neka od najvećih neistraženih nalazišta retkih minerala u svetu.

Procene ukazuju da se u rudarskom basenu Kvanefjeld nalaze najveći depoziti retkih metala izvan Kine, na koju trenutno otpada više od 90 odsto svetske proizvodnje tih elemenata, neophodnog dela savremenih tehnologija od pametnih telefona, preko mikročipova, pa do baterija za električne automobile.

Grenland, najveće ostrvo na svetu, samopravna je teritorija pod danskom krunom koja ima svoju vladu i parlament, ali je vezana za Dansku u odbrambenoj, spoljnoj i monetarnoj politici.

Na ostrvu živi 56.000 stanovnika, uglavnom pripadnika autohtonog naroda Inuita.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.