AAA

SVET | 15.04.2021 11:10 > 15.04 11:10

Si Djinping primio nove ambasadore 29 zemalja

Kineski predsednik Si Djinping primio je akreditivna pisma novih ambasadora iz 29 zemalja kojima je preneo da je Kina spremna da zajedničkim naporima sa svim zemljama čvrsto podrži multilateralizam i zaštiti medjunarodni sistem čije su jezgro UN i medjunarodni poredak zasnovan na medjunarodnom pravu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), na jučerašnjoj ceremoniji u Velikom domu naroda u Pekingu, akreditive su kineskom predsedniku predali ambasadori Grčke, BIH, Italije, Velike Britanija, Avganistana, Pakistana,  Japana, Severne Koreje i još 21 zemlje, kao i novi stalni koordinator UN u Kini Sidart Čaterdje.
Si je podsetio da se ove godine se obeležava 100. godišnjica od osnivanja Komunističke partije Kine i da je ovo prva godina 14. kineskog petogodišnjeg plana (2021-2025), koji označava novi put ka socijalističkoj modernizaciji.
Kina će slediti novu razvojnu filozofiju i negovati novu razvojnu paradigmu, rekao je Si ambasadorima, dodajući da će kineski razvoj više koristiti Kinezima. Nova razvojna filozofija odlikuje se inovativnim, koordiniranim, zelenim, otvorenim i zajedničkim razvojem.

Kina je takodje odlučila da neguje novu razvojnu paradigmu "dvostruke cirkulacije", u kojoj se domaće i inostrano tržište medjusobno ojačavaju. Si je podsetio da se ove godine obeležava 50. godišnjica obnavljanja legitimnih prava Kine u UN-u i 20. godišnjica pristupanja Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Si je tom prilikom ponovio da je Kina posvećena održavanju multilateralnog trgovinskog sistema, poboljšanju globalnog sistema upravljanja i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Kineski predsednik je izrazio uverenje da će Peking sledeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara i da će se rukovoditi principima "jednostavnosti, bezbednosti i umeća" kako bi se prevazišao negativan uticaj kovida-19.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.