AAA

SVET | 16.04.2021 20:05 > 16.04 20:05

Kineski zvaničnik: Američka politika prema Kini previše negativna


 Visoki kineski zvaničnik Le Jučeng izjavio je danas da je američka politika prema Kini "previše negativna" i da bi saradnja mogla da bude od ključne važnosti dok je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena usmerena na borbu protiv korona virusa i ekonomski oporavak.

Le, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova, rekao je za Asošiejted pres da deluje da SAD ističu u prvi plan konfrontaciju sa Kinom i da umanjuju značaj saradnje.
"Moram da kažem da je takav pristup previše negativan i da mu nedostaje duh gledanja u budućnost", kazao je Le.

On je nagovestio da se Kina najverovatnije neće obavezivati ni na šta novo na sastanku o klimatskim promenama koji je Bajden zakazao za sledeću nedelju.

Kineski predsednik Si Djinping objavio je prošle godine da će Kina dostići "ugljeničnu neutralnost" do 2060. godine i da joj je cilj da do 2030. dostigne vrhunac ispuštanja ugljenika u atmosferu.

Le Jučeng sada navodi da za veliku zemlju sa 1,4 milijarde ljudi ti ciljevi nisu lako ostvarivi.

"Neke zemlje traže od Kine da učini više po pitanju klimatskih promena. Bojim se da to nije naročito realno", kazao je Le.

Bajden je pozvao 40 svetskih lidera, uključujući Sija, na virtuelni samit o klimatskim promenama 22. i 23. aprila.

Očekuje se da će SAD i druge zemlje na samitu objaviti ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija ugljenika i obećati finansijsku pomoć nedovoljno bogatim zemljama, za borbu protiv klimatskih promena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.