AAA

SVET | 16.04.2021 20:20 > 16.04 20:20

Merkelova, Makron i Zelenski pozvali na povlačenje ruskih vojnika sa granice sa Ukrajinom


 Angela Merkel, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Volodimir Zelenski pozvali su danas na povlačenje ruskih snaga sa granice s Ukrajinom i na smirivanje napetosti u tom regionu, saopštila je nemačka vlada.

Nemačka kancelarka i predsednici Francuske i Ukrajine su na video sastanku izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom i na poluostrvu Krim koje je Rusija 2014. godine pripojila.
Merkelova i Makron su izrazili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i istakli neophodnost primene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog pre nekoliko godina u Minsku.

Zelenski je sa svoje strane rekao da naredne nedelje očekuje nastavak primirja na istoku Ukrajine, gde se sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Kijev, koji strahuje da Kremlj traži izgovor za napad, optužio je Rusiju da je rasporedila više od 80.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine i na poluostrvu Krim.

Rusija je saopštila da gomilanje vojnika na granici ne predstavlja pretnju, ali je optužila Kijev da priprema ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.