AAA

SVET | 17.04.2021 21:40 > 17.04 21:40

Intelektualci uputili apel Putinu

Oko 70 umetnika, pisaca i glumaca pozvalo je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da omogući hitno pružanje medicinske nege opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji u zatvoru štrajkuje gladju.

Potpisnici su naveli da se stanje Navaljnog "brzo pogoršava i zahteva hitnu medicinsku negu".
"Apelujemo na vas, gospodine predsedniče, da osigurate da gospodin Navaljni neodložno primi kompetentne medicinske savete i tretman koji mu je hitno potreban i na koji ima pravo kao i svaki ruski gradjanin", navodi se u tekstu.

Medju potpisnicima apela objavljenog na sajtu francuskog Monda su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, Salman Rušdi i Džon Kuci, pisci Džoan Rouling i Arundati Roj, kao i glumci Džad Lou i Vanesa Redgrejv.

Navaljni od 31. marta štrajkuje gladju zbog loših uslova u zatvoru i optužuje upravu zatvora da mu ne dozvoljava pristup lekovima za diskus herniju.

Navaljni je prošle godine preživeo trovanje tbog kog je neko vreme bio u komi. On optužuje ruske vlasti i službe bezbednosti da su ga otrovali, što oni negiraju.

Uhapšen je u januaru, kada se vratio iz Nemačke gde je bio na lečenju, i osudjen na dve i po godine zatvora po optužbama za prevaru. Navaljni tvrdi da su te optužbe politički motivisane.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.