AAA

SVET | 18.04.2021 15:35 > 18.04 15:35

Saradnici Navaljnog pozvali na proteste zbog pogoršanja njegovog stanja


Saradnici osudjenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji u zatvoru štrajkuje gladju, pozvali su danas na masovne proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu posle navoda o naglom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Jedan od saradnika najpoznatijeg kritičara Kremlja Leonid Volkov rekao je da su uputili hitan poziv na demonstracije u sredu jer život Navaljnog "visi o koncu".
"Ne znamo koliko dugo još može da izdrži. Ali jasno je da nemamo vremena", kazao je Volkov.

Navaljni (44), najvidljiviji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, započeo je štrajk gladju pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u ledjima i gubitka osećaja u nogama.

S druge strane, Služba za izvršenje zatvorskih sankcija navodi da Navaljni dobija adekvatnu zdravstvenu negu.

Lekar Jaroslav Ašikmin rekao je juče da rezultati testiranja krvi, koje je dobio od porodice Navaljnog, pokazuju izrazito visok nivo kalijuma, što bi moglo da dovede do srčanog udara i ukazuje na prestanak rada bubrega.

"Naš pacijent bi mogao da umre u svakom trenutku", kazao je Ašikmin.

Policija i zvaničnici ruske vlade za sada nisu komentarisali poziv na proteste, ali će njihov odgovor verovatno biti oštar.

Na januarskim protestima širom Rusije, čiji su učesnici tražili oslobadjanje Navaljnog, policija je uhapsila više od 10.000 ljudi.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osudjujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova.


Francuska izuzetno zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Navaljnog

Francuska je "izuzetno zabrinuta" zdravstvenim stanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drian i ukazao na "veliku odgovornost" ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Stanje Navaljnog je izuzetno zabrinjavajuće", rekao je francuski šef diplomatije na javnoj televiziji Frans tri.

"Želim da se preduzmu mere da se osigura fizičko stanje Navaljnog ali takodje i njegovo oslobadjanje. Postoji velika odgovornost za predsednika Putina", rekao je on.

Lekar Navaljnog koji u zatvoru treću sedmicu štrajkuje gladju, rekao je juče da se njegovo zdravlje brzo pogoršava i da bi 44-godišnji kritičar Kremlja mogao biti na ivici smrti.

Njegovim ličnim lekarima nije bilo dopušteno da ga vide u zatvoru.

Navaljni je stupio u štrajk gladju zbog odbijanja da lekarima bude dozvoljeno da ga posete kada je dobio jake bolove u ledjima i izgubio osećaj u nogama.

Navaljni služi kaznu zatvora od dve i po godine na koju je osudjen zbog kršenja uslovne kazne koja mu je izrečena zbog osude za prevaru, u slučaju za koji Navaljni kaže da je politički motivisan.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.