AAA

SVET | 19.04.2021 17:45 > 19.04 17:45

Ukrajina uzvratno proterala ruskog diplomatu

Ukrajina je objavila danas da proteruje jednog ruskog diplomatu kao odgovor na proterivanje ukrajinskog konzula iz Rusije, u vreme kada jačaju tenzije izmedju dve zemlje.

Savetnik ambasade Rusije u Kijevu proglašen je personom non grata zbog aktivnosti "nespojivih sa diplomatskim statusom", rekao je za Frans pres portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova i dodao da ruski diplomata ima 72 sata da napusti zemlju.
Rusija je u subotu objavila da proteruje ukrajinskog konzula u Sankt-Peterburgu, koga je na kratko privela ruska bezbednosna služba FSB i optužila za pokušaj dolaženja do tajnih informacija.

Kijev je protestovao zbog tog "ilegalnog privodjenja" i naveo da "potpuno demantuje" optužbe upućene konzulu Oleksandru Sosonjuku.

Incident se dogodio u vreme kada je Rusija rasporedila hiljade vojnika na ukrajinskoj granici radi "vojnih vežbi" naspram pretećih akcija NATO, kome Kijev teži da se pridruži.

Ukrajina je izrazila bojazan od ruske invazije i pozvala Zapad u pomoć.

EU je danas saopštila da strahuje od incidenta zbog rasporedjivanja 150.000 ruskih vojnika, najvećeg kontingenta ikad zabeleženog, na granicu sa Ukrajinom.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je to zabrinjavajuće i da bi mogao da se dogodi incident. On je rekao da to vojno gomilanje treba da se prekine i da EU poziva Rusiju na deeskalaciju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.